donderdag 7 februari 2013

Bananencake op Tante Tuut's wijze

bananencake of bananenbrood
Bananencake of bananenbrood
Bananencake is één van onze lievelingscakes en wordt dan ook regelmatig klaargemaakt. Dat dit recept nog niet op mijn blog stond, daar stond ik namelijk zelf versteld van. In deze opgerolde bananencake gebruik je beter iets rijpere bananen want we gaan er een prakje van maken. En hou je niet van noten probeer deze dan eens te vervangen door geraspte cocos, ook heel lekker.

Ingredienten voor de Bananencake

  • 450 gram witte of volkoren bloem
  • 50 gram ongeraffineerde rietsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (met echte vanille)
  • 200 ml melk of plantaardige melk
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 1 soeplepel bakpoeder
  • kaneelpoeder
  • een halve koffielepel ongeraffineerd zeezout
  • 100 gram gehakte walnoten
  • 100 gram rozijnen
  • 2 rijpe bananen

Bereiding van de Bananencake

bananenbrood
Bananenbrood

  1. Doe de bloem, zout, vanillesuiker, suiker, bakpoeder, en de kaneelpoeder bij elkaar in een grote kom en roer alles goed door elkaar;
  2. Verwarm de melk tot hij lauwwarm is, maak een kuiltje in het bloem mengsel en stort hierin de melk en de zonnebloemolie;
  3. Begin alles zachtjes aan door elkaar te mengen met een houten lepel zoals je zou doen wanneer je een brood bakt;
  4. Na een aantal minuutjes kun je verder kneden op een met bloem bestoven oppervlak tot je een elastisch deeg bekomt;
  5. Doe het deeg daarna terug in de kom en laat het op een warme plaats ongeveer een uurtje rusten;
  6. Ondertussen kun je de walnoten hakken, de rozijnen laten weken in warm water en de bananen voor je bananencake pletten met een vork. Vergeet de oven niet voor te verwarmen op 200ºC zo'n 10 minuten voordat je het deeg uitrolt;
  7. Na ongeveer een uur leg je het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en rol je dit uit tot je een deeglap van ongeveer 20 a 25 cm op 40 a 45 cm bekomt;
  8. Nu verdeel je de gehakte walnoten, de gewelde rozijnen en de geplette bananen over de lengte van je deeglap zo'n 10 cm van de rand;
  9. Rol daarna je deeglap op en snij deze in rondjes, zorg ervoor dat de vulling erin blijft. Leg je bananencake rondjes omgekeerd op een ingevet bakblik of schotel en bak in 45 minuten af op 200ºC.
  10. Versier direct met geraspte chocolade terwijl de bananencake nog warm is en dien half warm of koud op.


Deze bananencake of men zegt ook wel bananenbrood doet het altijd heel goed op kinderfeestjes met een heerlijke mok dampende chocolademelk erbij. Maar ook de volwassenen laten hem niet op tafel liggen. Wanneer ik hier vrienden inviteer is het steevast de bananencake en de clafoutis die als eerste op zijn.

Zeg niet zomaar een cake tegen een bananencake !


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank je wel. Lijkt me erg lekker. Maar waarom zeezout? Voorde smaak of omdat het beter is?

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Hallo Joy,
Ongeraffineerd zeezout bevat nog meer dan 80 mineralen terwijl gewoon zout er slechts 2 bevat. Ik vind zeezout ook veel lekkerder smaken en daar zit van nature een kleine hoeveelheid jodium in. Ik hou het liever zo natuurlijk mogelijk en om aan je dagelijkse hoeveelheid jodium te komen kan je af en toe zeewier in je gerechten of slaatjes verwerken, heerlijk is dit!
Nog een prettige dag Joy en bedankt dat je langs kwam!
Groetjes van TT

Moi-Raya zei

Dat is leuk! Zit ik met een teveel aan rijpe bananen en te frisjes inmiddels voor bananen(yoghurt)ijs, kom ik gewoon weer bij Tante Tuut terecht bij een recept waar ik liefst nu meteen mee aan de slag ga, jammie!
Groeten,
Marije