woensdag 11 juli 2012

Vegetarische Chili sin Carne (zonder vlees) . Tante Tuut .


Chili zonder vlees

Vegetarische Chili sin Carne (zonder vlees) is een stoofpot dat uit het gebied tussen Mexico en Texas komt en oorspronkelijk wordt het wel met vlees klaargemaakt. Het is niet een schotel dat je zomaar eventjes klaarmaakt. Hier moet je echt wel wat tijd voor uittrekken en voorbereidingen treffen de dag voordien.
Wat je de dag ervoor kunt klaarmaken voor de Chili sin Carne
  • Begin met vroeg in de morgen de bonen voor de Chili sin Carne in een grote kom met water te zetten.
  • Dit water ververs je een paar maal per dag. Je kunt hiervoor verschillende soorten bonen gebruiken, nierbonen (kidneybonen), bruine bonen, zwarte bonen of andere bonen die je zelf lekker vindt.
  • In de late namiddag kan je dan de bonen koken in een pan of snelkookpan, laat ze niet volledig gaarkoken, voeg er voor een lekkere smaak eens een laurierblad aan toe.
  • Laten afkoelen en in de koelkast bewaren tot de volgende dag.
Ingredienten voor de Chili sin Carne 3 tot 4 personen

chili sin carne
  • 150 gram droge bonen of 300 gram gare bonen
  • Halve rode paprika
  • Halve groene paprika
  • 1 grote ui
  • Een paar teentjes knoflook
  • 3/4 theelepel chilipoeder (zacht, medium of pikant)
  • 1 kilo verse tomaten
  • 1 klein blikje tomatensap voor extra smaak
  • worchestersaus of tabasco voor diegene die van pittig houden
  • verse koriander of poeder
  • 1 theelepel komijnzaadjes (vooraf geroosterd en fijngemalen in de vijzel)
  • 1/4 theelepel kaneel
  • versgemalen zwarte peper en zout naar smaak
Bereiding van de Chili sin Carne
Chili sin Carne
  1. Snij de ui in stukjes en fruit deze glazig in een pan, samen met de knolook.
  2. Voeg nu de worchestersaus of tabasco en de chilipoeder toe en roer goed om.
  3. Daarna kan je de rode en groene paprika's toevoegen, laat ongeveer 5 minuten verder stoven.
  4. Nu zijn de verse tomaten (ontveld en in stukken gesneden) aan de beurt, laat deze goed zacht koken, maar hou alles goed in de gaten en roer af en toe om. 
  5. De niet volledig gaargekookte bonen, het blikje tomatensap en overige kruiden worden nu aan de schotel toegevoegd.
  6. Laat alles verder stoven totdat de bonen goed zachtgekookt zijn en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Je kan deze vegetarische Chili sin Carne altijd nog een dagje laten trekken, het voordeel hiervan is dat alle smaken dan veel beter tot hun recht komen. Maar als je de aromatische geuren van al deze verschillende kruiden niet kunt weerstaan, dan is deze schotel de dag zelf ook lekker natuurlijk.

Serveer deze Chili sin Carne met rijst of stokbrood en heb je de volgende dag nog een overschotje, dan is dit zeer lekker als vulling in Calzone. Bij dit gerecht kan je dan sla en verse tomaten serveren. En zo heb je terug een volwaardige maaltijd.

Veel kookplezier!

2 opmerkingen:

Het Knuter Huuske zei

Hoiii, kom ook eens weer aan waaien.....

Wat zit dit er lekker uit, ik zal hem even bewaren denk dat mijn ouders dat ook wel lekker vinden :)

Dank je wel voor het delen.

Groetjes van Ivonne

Anoniem zei

Ik noem het zelf Chilli con Verde en heb mn eigen receptuur, en dat lijkt het een en ander op dat van jou. Op de goede kaas na! Wel grappig. Soms doe ik een toefje mais erbij. Groet, Martijn