donderdag 9 mei 2013

Brandy de Jerez - Brandewijn uit Zuid-Spanje

Brandewijn of Brandy

Wat is Brandy of Brandewijn?
Brandy is gedistilleerde wijn. In de sherrystreek, rond de stad Jerez de la Frontera in Andalusië, begon men aan het einde van de negentiende eeuw met de productie van de eerste "Brandy" in Spanje. Op dit moment wordt deze geestrijke drank geëxporteerd naar 70 landen. Er is van bij het begin al een directe link met de Nederlanden en er komt zelfs "holanda" bij te pas. Lees verder als je meer te weten wil komen over deze lekkere Spaanse versie van cognac.

Bran-dy - Bran-de-wijn
Het woord Brandy is een aanpassing van het Nederlandse woord "brandewijn", het betekent dus letterlijk gebrande wijn.
Eeuwen terug werd de brandwijn vanuit Jerez (spreek uit ché-rez) verscheept naar de Nederlanden. Men maakte brandewijn van de wijn door distillatie om twee redenen: om plaats te sparen (4 liter wijn zorgen voor 1 liter "holandas") en omdat brandewijn langer houdbaar is, door het hogere alcoholgehalte. Meer over de geschiedenis van de wijnen van Jerez is te vinden bij: geschiedenis wijnen Jerez.

D.O.E. doe?

Brandy de Jerez, Armagnac en Cognac zijn de enige brandewijnen ter wereld die gereglementeerd zijn op vlak van de regio waar ze vandaan mogen komen. De D.O.E. op de fles betekent Denominación de Origen Específica (specifieke herkomstbenaming).
Voor Brandy de Jerez is het zo dat die enkel mag verwerkt worden en mag gelagerd worden op Amerikaanse eikenhouten vaten in Jerez de La Frontera, El Puerto de Santa Maria en Sanlúcar de Barrameda.

Welke druivenrassen?
Druiven Palomino
De druivenrassen die men mag gebruiken voor de Brandy de Jerez en dus voor de wijnen waarvan ze gedistilleerd worden zijn:
Airen en Palomino Fino. Het alcoholgehalte ligt tussen 36º en 45º Vol. en de ouderdom kan variëren tussen 5 en 25 jaar.

Categorieën Brandewijn
In Brandy de Jerez onderscheiden we drie categorieën

SOLERA
Minimum 6 maanden gerijpt, wel zijn deze solera's in de praktijk gemiddeld één jaar oud. Ze zijn samengesteld met in verhouding meer neutrale distillaten en minder "holandas", dat is de meer aromatische brandewijn uit de tweede stap van het distillatieproces dat uit drie stappen bestaat. De eerste stap bevat nog wat onzuiverheden en de derde stap is bijna pure alcohol.

SOLERA RESERVA
Deze Brandy de Jerez bevat meer verouderde "holandas" en minder neutrale distillaten. Minimum moet deze 1 jaar op vat gerijpt zijn, maar gemiddeld is dit type brandy ongeveer 3 jaar oud.

SOLERA GRAN RESERVA
Hier is de minimum vereiste "leeftijd" drie jaar, hoewel het in de praktijk vaak wel 10 jaar is. Hier treffen we brandy's aan die voor 100% uit verouderde holandas bestaan. Men laat deze eerst zo wat rusten in de distillatievaten totdat de alcoholgraad op natuurlijke wijze wat gezakt is en daarna verouderen ze rustig met het criadera en solera systeem. Dit is een werkwijze waarbij gebruikte vaten van Sherrywijnen zoals Fino, Amontillado, Oloroso of Predro Ximénez dienen om de brandewijnen te laten rijpen. Ze krijgen op die manier bijzondere aroma's en een fluweelzachte smaak.

De grote Spaanse bodega's
Hierbij enkele bekende namen van wijnhuizen die Brandy de Jerez maken:
  • Pedro Domecq
  • Garvey
  • Barbadillo
  • Osborne
  • Fernando de Castilla
  • William & Humbert
  • González Byass

De commerciële merknamen klinken misschien nog wel bekender:
Carlos I
Gran Duque de Alba
Lepanto en "het" symbool is natuurlijk het silhouet van de "toro bravo". De befaamde Osborne stier.

De "Grote" kleine Bodega's
Brandewijn Lustau
Dikwijls is kleinschalige productie een garantie voor grotere kwaliteit of finesse. Bij deze bodega's kan je wellicht de allerbeste Brandy de Jerez aantreffen:
  • Antonio Núñez (Pontifice)
  • Infantes Orleans-Borbón (Añejo Zar)
  • Emilio Lustau (Señor Lustau)
  • José Estévez (Alfonso X El Sabio)
  • Gran Mariscal (1784)
  • Gil Luque (Waterloo 1815 en Cien Lustros)
  • Valdivia (Pedro de Valdivia Platinum)
  • Pedro Romero (Punto Azul Heritâge en Punto Azul Prestige)
En nu lekker genieten van een heerlijke Brandy de Jerez, een Lustau, of wat had je gedacht.


1 opmerking:

Gonny zei

Toevallig stond afgelopen week bij ons in de krant dat brandewijn hier in Nederland steeds minder gebruikt/gedronken wordt. Zo ook de ouderwetse citroen-jenever. Gewone jenever wordt steeds meer als meng drankje gebruikt. Wij hebben ook een flesje brandewijn staan voor recepten/gerechten...