maandag 27 december 2010

Jan in de Zak . Tante Tuut .

Jan in de zak
Wie kent er nog Jan in de Zak
Jan in de zak kan je vergelijken met een rozijnenbrood, maar dan wel gekookt in plaats van gebakken. Het werd vooral bij koud weer gegeten en is een oud boeren recept. Mocht je het zelf willen klaarmaken, nodig dan gerust de buren uit want er zal zeker genoeg zijn.





Hoe wordt Jan in de Zak gegeten
Het gekookte brood van Jan in de Zak wordt in plakken gesneden en gegeten met stroop of bruine suiker. In onze familie eet men het met een zoete, witte saus. Wat er over is kan je de dag nadien bakken in een pan en bestrooien met bruine suiker. Heerlijk!

Wat heb je nodig voor Jan in de Zak
  • 1 kilo witte bloem
  • 50 gram verse gist of 25 gram gedroogde gist
  • 1/2 kopje suiker
  • 1 kop lauwe melk
  • 50 gram boter
  • 125 gram rozijnen
  • 3 eieren
  • 1 snuifje zout

Hoe maak je Jan in de Zak klaar
  1. Doe de bloem in een grote kom en meng er voorzichtig de rozijnen onder, strooi het zout aan de rand.
  2. Breek de gist in wat water met de helft van de lauwe melk en twee eetlepels suiker.
  3. Laat de boter smelten in de andere helft van de lauwe melk.
  4. Doe de eieren en de overige suiker in een aparte kom en roer goed tot je een zacht geel mengsel bekomt.
  5. Maak nu een kuiltje in de bloem en voeg het gistmengsel, botermengsel en eieren toe.
  6. Kneed het brood voor Jan in de Zak zeer goed en voeg een beetje water toe indien het brood te droog is.
  7. Wanneer het brooddeeg klaar is laat je dit eventjes rusten, ongeveer 15 minuten.
  8. Ondertussen zet je een grote pan met water op het vuur.
  9. Doe nu het brood in een met bloem bestoven, grote keukenhanddoek (of kussensloop) en knoop de uiteinden diagonaal vast. Maak wel dat het brood nog kan rijzen.
  10. Laat het brooddeeg in het kokend water zakken en kook het deeg een half uur, hierna het brood volledig omdraaien en nogmaals een half uur laten koken. Prik daarna met een breinaald in het brood om te zien of het volledig doorkookt is.
  11. Nu maak je een witte saus, maar in plaats van peper en nootmuskaat, voeg je nu suiker toe, zodat je een zoete saus bekomt.


Nu rest alleen nog de Jan in  de Zak in plakken te snijden en dit overheerlijke recept te overgieten met de witte saus. Laat het jullie allemaal smaken!!

Groetjes van Tante Tuut

7 opmerkingen:

zsazsazsu zei

al van gehoord, maar nooit geweten hoe het te maken, thx for the tip !
Hele fijne feestdagen ook voor jou en je familie !

vilterietje zei

helemaal vergeten! mijn moeder kookte dat vroeger ook! heerlijk!!! lieve groet en tot...riet:)

Helmi zei

Heerlijk, wat leuk Trudis. Nu zal ik deze blog dan ook maar gaan volgen.
grt, Helmi

Annick zei

Dat doet mij denken aan onze jeugdjaren !!!!!!!! Ik mocht altijd gaan proeven bij Sonja ik denk zelfs dat haar mama dat nog maakt. Ik vond dit reuze lekker !!!!!!!!!
Groetjes,
Annick

Anoniem zei

Schitterend! Een recept van Tante Anna en het blijft goed! mmm

Astrid Overmeire zei

Dit kwam ik altijd eten bij mijn moeder op de Comer. Heerlijk !!!Leuk, dit oude recept hier terug te vinden.

Get zei

Hallo, ik ben belgische.Per toeval heb ikjouw jan in de zak ontdekt. De mijne wordt traditioneel slechts 1maal per jaar klaargemaakt nl. op vasten avond.Het deeg wordt gemaakt van ontkorst wit brood dat geweekt wordt in melk.Er worden eieren,vanillesuiker en heel veel rozijnen aan toegevoegd.Het deeg gaat ook in een zak of doek. en kookt 3uur lang.Er wordt bruine suiker op gestrooid.Na 1 dag smaken de sneetjes jan in de zak nog beter.Het recept komt van mijn grootmoeder.